Cykelture vinder tid for personale

63 procent af sygeplejerskerne svarer, at de som fagperson ville benytte cyklen, da det vil hjælpe borgerne med søvnproblemer samt psykiske lidelser.

Over 50 studerende på University College Lillebælt (UCL) har i 3 uger arbejdet med forskellige udfordringer for Cykling uden alder. En af udfordringerne var, hvordan fagpersoner kan integrere cykelture med ældre i deres daglige arbejde.

Her nedenfor beskriver én af grupperne – Cecilie Nielsen, Laila Pedersen, Michella Andersen, Mette Hougaard, Mette Storm og Nikolaj Due – fra Odense, hvordan de har arbejdet med udfordringen:

Vi lavede et spørgeskema til sygeplejersker og fysioterapeuter i Odense Kommune.
27 sygeplejersker svarede blandt andet på spørgsmålet: Vil du i din nuværende dagligdag på dit arbejde kunne se muligheder for at tage den ældre med ud på en cykeltur i din vagt?

63 procent svarer, at de som fagperson ville benytte cyklen, da det vil hjælpe borgerne med søvnproblemer samt psykiske lidelser, hvor de sidste 37 procent gerne ville, hvis der var flere hænder til at hjælpe med plejeopgaverne, og hvis tiden var der.

En af sygeplejerskerne skriver, at hun godt kan se idéen i både fysisk samvær, motion, mindre depression blandt de ældre og en mere tæt relation som muligheder. Der vil også være “mulighed for at observere, reflektere og handle efter beboerens aktuelle helbredstilstand, eventuelt nedbringe antallet af piller den ældre får ift. antidepressiva, blodtrykssænkende, kolesterolsænkende, mindske risiko for sår og andre hudgener osv.«

Det behøver derfor ikke at beskues som en tidskrævende aktivitet, som skal integreres på en særlig måde, da der i sidste ende vindes tid.

En anden sygeplejerske skriver i spørgeskemaet: »Cykling kan for flere være en meningsfuld aktivitet, som kan forebygge uro og rastløshed hos borgere med fx demens. Cykling med rickshaw kan være en aktivitet beskrevet som en handling i en socialpædagogisk handleplan, som i sidste ende vil give personalet mere tid, nedsætte medicinforbrug og magtanvendelse mv. Projektet behøver derfor ikke at beskues som en tidskrævende aktivitet som skal integreres på en særlig måde, da der i sidste ende vindes tid.«

Ældre får livsgnisten tilbage

Vi fik lov til at komme på tur med Kirsten, som var ude og køre med hendes søn. Kirsten bor til dagligt på plejehjemmet Albani og elsker, når hun skal ud og cykle i naturen på hjemmets rickshaw. Vi mødte Kirsten i hendes lejlighed på plejehjemmet. Hendes eftermiddag var blevet brugt på at klæde sig fint på til denne tur, som er et helt stort højdepunktet på hendes uge. Turen gik langsomt ned langs Odenses flotte åsti, hvor de grønne septembertræer knælede over stien. Der faldt også en kommentar fra Kirsten, der sad som en falk i cykelkassen og spejdede ud efter nye sanseindtryk. Der blev gjort pitstop i Fruens Bøge, hvor sønnen tilbød Kirsten en is, som havde den betydning, at Kirsten blev som et barn juleaften. Hele hendes ansigt lyste op af glæde. Kirsten er glad for, at en tur som denne kunne lade sig gøre pga. rickshawen fra Cykling uden alder. Sønnen kunne fortælle, at cykleturene har betydning for Kirstens hverdag. At hun sover bedre om natten og har den samme glæde, som hun havde før, hun kom på plejehjem. Derudover er Kirsten stadig godt gående af en 96-årig, hvor kommentaren faldt på, at Kirsten har flere af sine egne tænder, end sønnen.

Ud i det blå med Bodil

Bodil på 87 bor på plejehjemmet Frederiksbroen. Bodil har demens og oplever det meste af sin hverdag inde for plejehjemmets fire vægge. Denne dag skulle dog være anderledes, da Hanne, der er frivillig cykelpilot i Cykling uden alder, trådte til og tilbød Bodil en cykeltur. På Bodils dør står der to navne. Hun er den eneste beboer på Frederiksbroen, som bor sammen med sin mand Preben. Preben er meget syg for tiden, men Bodil har et ønske om, at de sammen kunne komme ud og cykle, fordi da de var unge, var deres eneste transportmiddel cyklen. Denne drøm kan nu blive en realitet, takket være Cykling uden alder. Påvirkningen ved cykling er, at Bodils hverdag fremadrettet vil være bedre, både for Bodil selv, men også for personalet, som vil have mulighed for, at kunne lave andre ting med hende.

Hvis du har lyst til at høre mere om, hvad gruppen har fundet ud af, så kan du kontakte dem via Nikolaj Due, nidu@stud.ucl.dk

Se også hele deres opgave her: https://sites.google.com/a/stud.ucl.dk/cua—alle-har-ret-til-vind-i-haaret/