Ergoterapeuter vilde med cykelture

“Vi blev ret overraskede over, den effekt cykelturen har på de ældre passagerer”, siger ergoterapeut Line Nielsen.

Hun har sammen med to andre studerende undersøgt om cykelture giver mening som aktivitet – set med ergoterpeuters øjne. Det korte svar er – JA i høj grad!

“Du kommer til at tale om ting, det ellers ville have været svært at vide, man kunne få en snak om. Så du får et helt andet fagligt indblik i passagerens liv,” siger ergoterapeut Anna Bangslund.

De tre nysgerrige studerende var især interesseret i at finde ud af, om det at cykle var en meningsfuld “aktivitet” for ældre med sygdommen demens i let til moderat grad.

20151113_133157

“Vi undervurderede effekten af cykelturen før vi gik i gang. Vi troede, de ældre passagerer ville være trætte af turen og af alle de indtryk, de fik. Men det var faktisk det stik modsatte, vi oplevede. De var friske, livede op og ville meget gerne have kørt en længere tur,” siger Anna Bangslund.

Line Nielsen nikker. Hun oplevede, at de ældre blev stimuleret på en helt anden måde.

“Det her vil jeg huske i aften”

“Den ene dame, vi kørte med, havde næsten ikke noget sprog. Men hun fniste på en stor del af turen og grinede, når vi satte farten op. Hun begyndte at tale på turen, da hun pludselig genså, hvor hun havde boet og leget som barn. Så vi oplevede, at de visuelle indtryk betyder meget,” siger Line Nielsen.

Da den samme dame skulle med ud og køre igen, sang og dansede hun hele vejen ned til cyklen.

“Vi oplevede, at cykelturen virkelig betød noget for hende. Da vi bagefter interviewede hende om turen lænede hun sig frem og sagde langsomt og tydeligt ‘det her vil jeg kunne huske i aften’. Det gjorde virkelig indtryk på os,” siger Line Nielsen.

Begge studerende er enige om, at det kunne være spændende at undersøge nærmere, hvad vind i håret og cykelture med piloter gør ved fx hukommelsen, humøret og dermed livskvaliteten.

Men allerede nu skal cykelturene med ind i dagligdagen.

“Som ergoterapeut skal du ofte have en samtale med nye beboere, for at finde ud af, hvad de kan og kunne ønske sig. Men i stedet for at sidde på deres værelse eller i aktivitetsrummet, så kunne man nok få mere ud af at cykle en tur med dem, og få snakken dér”, siger Anna Bangslund.

Rent fagligt forestiller Anna og Line sig også, at de kan bruge den energi passagererne fik under turen, når de skal træne med beboerne.

“Motivationen er rigtig vigtig, når man skal træne. Det er det for os alle sammen. På rickshawcyklen glemte de ældre lidt, at der var noget de ikke kunne. Og så var de fulde af energi efter turen.”

Bacheloropgaven hedder:

„Så er dagen kortet af, man sidder ikke her og glor“ – en interpretativ fænomenologisk analyse af demensramte plejehjemsbeboeres oplevelse af at deltage som passagerer på en cykeltur via Cykling uden alder.

Skrevet af: Anna Skalkhøj Bangslund, Line Nielsen & Line Risgaard Sørensen. December 2015