Livskvalitet på hjul

Livskvalitet på hjul

Fem plejehjem i hele landet inviteres i 2017 til at være med i et projekt, der i endnu højere grad skal give de ældre passagerer større livskvalitet.

Drømmen med “Livskvalitet på hjul” er, at passagererne får deres ønsker til ture, oplevelser og nye fællesskaber opfyldt gennem cykelture. Rammen ligger ikke fast. Vi skal arbejde med at finde de bedste måder og dele viden og erfaring. Et ønske kunne fx være at en passager elsker opera og får en tur til opera i det fri med en pilot, der også er vild med opera.

Der er bevilliget en mindre pulje til vikardækning for de medarbejdere, der skal være med i projektet.

OBS! Livskvalitets-projektet fortsætter i 2017. Vi åbner for tilmeldinger til 2017 i slutningen af januar. Hold øje med nyhedsbrevet – her fortæller vi hvornår, der åbnes. 

Magasinet Pleje har skrevet om projektet.

Magasinet Pleje

En del af projektet handler om at få afdækket, hvilke ønsker det enkelte ældre menneske på plejehjem har til aktiviteter eller hvilke interesser, der kan give den enkelte større livskvalitet. Det kan ofte være et problem for mennesker med demens at udtrykke, hvilken aktivitet  der øger livskvaliteten.

Så hvordan kan vi bedst muligt få passagerernes ønsker i spil?

Metoden er ikke lagt fast. Det skal de fem plejehjem være med til at udvikle og finde den bedste lokale løsning. Det er selvfølgelig vigtigt, at både ledelse og centrale medarbejdere er nysgerrige, modige og villige til at indgå i et samarbejde med foreningen og dermed de piloter (naboer, familie og andre der melder sig til at cykle), der er tilknyttet plejehjemmet.

Interessefællesskaber øger livskvalitet. Udover ture for den enkelte, så er det også tanken at opdage, opdyrke og styrke interesse-fællesskaber. Forskning i mental sundhed viser, at ens livskvalitet stiger, når man gør noget aktivt, gør noget sammen med andre og gør noget meningsfuldt. Det kunne fx være at finde nogle opera-venner.

Fællesskaber er altså vigtige, men det er ikke altid, at der på det plejehjem, hvor man selv bor, er andre, der deler ens interesse. Vi skal derfor have øje for nye relationer og fællesskaber om fælles interesser på tværs af plejehjem. Fx “Kunne vi arrangere 5 cykler med 10 passagerer (de ældre på plejehjem) til en fælles tur til svampetur”.  Her ville man ikke bare arrangere en meningsfuld aktivitet for de ældre, men også skabe mulighed for, at de piloter (naboer, familie, frivillige), der melder sig har samme interesse og dermed danner grobund for at etablere fællesskaber på tværs af generationer om samme interesse.

Modersmål vitalt for livskvalitet Et andet eksempel kunne være at sørge for at to finske damer på hvert sit plejehjem hver uge eller hver måned fik mulighed for at køre en tur sammen. At kunne udtrykke sig på ens modersmål kan være vitalt for livskvaliteten. Det kunne også være, at de to finske damer kunne have fælles interesser, det var værd at udbygge.

De aktiviteter, der skal udvikles, sker altså i en ramme, hvor det er de ældre, qua cykelture, bookingsystemet GO og samarbejder mellem personale og piloter, får mulighed for at ‘opdage’, hvad der øger deres livskvalitet. De bliver nysgerrige på mulighederne og bliver opmuntret til selv at formulere ønsker til aktiviteter. Erfaringer fra plejehjem viser, at det ofte er svært at få de svagere ældre til at deltage i beboermøder, aktivitetsudvalg og lignende. Hér er cyklen en stærk katalysator.

Cykling uden alder har fra 1. august 2016 fået penge fra Sundheds- og Ældreministeriet til at gennemføre projektet “Brug byen – livskvalitet på hjul”.

 

DSC_1009

13698105_598064217031716_1481146546565793028_o

Billede 05-08-2016 11.59.16 (1)7147

 

Cykling utan ålder. Äldreboende Danska vägen. Beställare: Sara Forslund, Frida Beijer Foto: Sanna Dolck

Skærmbillede 2015-10-01 17.02.32 wp

DSC_1022