Vi gjorde det – sammen! Kolding – Rømø ’17

En stolt, rørt og overrasket Bente Suni står foran et kæmpe publikum. Hun er aktivitetskonsulent i Kolding Kommune og har været med til at skabe muligheden for, at en gruppe plejehjemsbeboere, personale og cykelpiloter sammen tog afsted i 10 rickshaws fra Kolding til Rømø i juni måned 2017.

– Det er helt utroligt at se så mange forskellige mennesker på et plejehjem. Det har vi ikke oplevet før, siger Bente Suni.

Og det er en broget skare, hun står overfor; En flok klukgrinende plejehjemsbeboere, en søn, en datter, et par Harley Davidson-motorcyklister, bestyrelsesmedlemmer fra Hejlsminde kro. Efterskoleelever, en plejehjemsassistent, der egentlig har sidste feriedag, men ikke vil misse festen. Frivillige cykelpiloter, en yngre – Benjamin – har taget sin mor og moster med, og mange andre, som møder hinanden med kram og grin. De mødes på Olivenhaven plejecenter for at genopleve langturen i juni turen og holde nye venskaber ved lige.

– Det var en fantastisk tur, lyder det fra Kristian Jensen og Eva Ingeborg Elgaard på hhv 78 og 83 år. For Eva har turen været et kæmpe vendepunkt:

“Turen har vitterligt hjulpet mig med at komme op på dupperne. Jeg ved ikke, hvordan det skete, men jeg blev så lettet og så glad, at jeg slet ikke kan fortælle, hvordan det er sket, fortæller Eva Ingeborg Elgaard. Før turen var hun i ‘kulkælderen og kunne slet ikke se alt det glæde ude omkring’.

Turen har skabt ringe i vandet og flere end 100 mennesker har haft andel i succesen, som en del af den samskabelse, Cykling uden alder bygger på. Før turen mødtes deltagerne flere gange for at planlægge og der er stadig liv i relationerne på kryds og tværs, og samskabelsen fortsætter.

Solidt grundarbejde
En langtur på tre dage kræver god forberedelse. Over små otte måneder har alle budt ind med, hvad de kan. Flere af cykelpiloterne tjekkede op på mulige ruter og cyklede turen igennem inden. Pilot-John Reinhardt fik ideen til at involvere brugsuddelerne på ruten, og fik dem overtalt til at stå klar med gratis lækkerier til karavanen.

Lokalområdet blev aktiveret allerede til forberedelsesmøderne, én havde kontakt til Hejlsminde Forsamlingshus, der tilbød rammer for et frokoststop. De ældre passagerer og piloterne samlede ind i gågaden i Kolding en lørdag eftermiddag. Gademix – et værested for børn og unge – hørte om projektet og samlede ind til cykelhjelme. Den lokale cykelhandler donerede resten, så alle fik en hjelm. Andre mødte helt spontant op på ruten og delte vand ud, fordi de havde hørt om ruten i lokalnyhederne. (link til indslag)

’Vi er sammen som mennesker’
Med rickshawturen opstår der helt særlige ringe i vandet, rollerne bliver udvisket, og man er sammen som ligeværdige mennesker, fortæller Charlotte Larsen, der er plejehjemsassistent.

– Det her er jo ikke bare et arbejde. Vi er sammen som mennesker, uanset om vi kender hinanden, er unge eller gamle.
Netop det, at rollerne udviskes åbner nye muligheder.

– Personalet så passagererne i en anden ramme, og det var enorm livsbekræftende og en fantastisk øjenåbner for, hvad vi kan gøre sammen fremover. Efterfølgende har det givet mere mod på at prøve noget andet i hverdagen, fortæller aktivitetskonsulent Bente Suni Kolding Kommune.

– Det at opdage, at beboeren på plejecentre rent faktisk kom til alle planlægningsmøderne enten i rickshaw eller taxa var fantastisk. Det fortæller os, at det her betød noget for dem, siger Bente Suni.

Næste stop Paris
Rundt om bordene til gensynet er snakken godt i gang.  Inge-Lise Winther og cykelpiloterne Arne, Poul og Kaj ved bordet snakker om at sende Inge-Lise på stafet mod Paris. Så kan de lokale udenlandske afdelinger af Cykling uden alder måske køre noget af ruten?

-Det har været dejligt at være sammen med alle i dag. Nu glæder jeg mig til næste gang, siger Kristian Jensen. For ham er destinationen underordnet.

-Det er lige meget, bare tre-fire dage sammen med de andre. Nu er det bare at se på, hvornår det kan blive.

Sammen om at skabe
Cykling uden alder har gennem de seneste år udviklet en metode i forhold til langturene som danner rammen for at skabe relationer på kryds og tværs, og at historiefortælling og ligeværdige møder kommer i spil.

– Vi er ikke et rejsebureau med en færdig tur. Vi faciliterer samskabelse og bæredygtige relationer og opdager ressourcer alle sammen, siger Dorthe Olander fra tour teamet hos Cykling uden alder.