At cykle er at leve – og forlænger det gode liv

På vores vej ligger der et plejehjem, som jeg cykler forbi hver eneste dag. Ofte ser jeg frivillige besøgsvenner, der går ture med beboerne eller skubber dem i deres kørestole. Det er ofte beboernes bedste chance for at komme ud og få noget frisk luft og se nabolaget.

Jeg har altid elsket at cykle og efter at vi solgte vores bil for et par år siden, cykler jeg nu overalt i København. Mange hundrede kilometer hver måned. Og der er ikke noget bedre for sjælen, humøret og sundheden end at cykle. Hver dag.

Ældre i cykeltaxier

Og så var det at jeg fik den skøre idé, at de ældre medborgere på plejehjemmet også kunne nyde godt af en cykeltur, selvom de ikke længere er så mobile, at de selv kan cykle. Jeg undersøgte derfor mulighederne med et af de lokale cykeltaxifirmaer, som var villig til at leje mig en cykeltaxi for en billig penge. Herefter troppede jeg op på plejehjemmet og fortalte, at jeg var nabo og at jeg gerne ville cykle en tur med de beboere, der havde lyst til at se byen fra cykelstien.

Egentlig havde jeg forventet en smule skepsis. Man kan da ikke bare vade ind fra gaden. Men nej, både personale og beboere var vilde med idéen og jeg kom straks ud og køre med en ældre dame og en besøgsven. Og inden sæsonen var slut havde jeg været afsted 2 gange mere.

Herefter tog jeg kontakt til Københavns Kommune og forhørte mig om muligheden for, at de kunne anskaffe en rickshaw eller cykeltaxi til plejehjemmet, så jeg ikke skulle ud på lejemarkedet hver gang. Jeg havde måske ikke de største forhåbninger, men her tog kommunen mig med storm. En skøn, entusiastisk projektleder ringede mig op efter nogle uger og fortalte, at de fandt idéen fantastisk og at de ville indkøbe ikke mindre end 5 cykeltaxier til plejehjemmene i to bydele. Og om jeg kunne hjælpe med at anbefale en god cykelmodel. Det endte med, at vi valgte Christianiacykeltaxier, som bliver leveret her i starten af 2013, så vi er klar, når det milde vejr vender tilbage.

Sammen med projektlederen fra kommunen og plejehjemmet er vi nu ved at planlægge en forårstur, hvor alle 5 cykler kommer i brug og hvor vi inviterer andre ældre med, der ikke bor på plejehjem og som cykler selv.

Det er nemlig en af mine andre visioner: At ældre medborgere både kan og skal cykle meget mere. At cykle er en fantastisk måde at holde sig i gang på hele livet. Ikke mindst når man har rundet pensionsalderen. Min egen mor på 74 cykler næsten hver dag på sin røde cykel med to kurve. Én til den lille pommeranier Arnold og én til købmandsvarerne. Cyklen giver hende mulighed for at komme rundt og se byen, få rørt sig. Det giver hende livskvalitet.

Sundhed og livskvalitet

Nu er der jo ikke noget nyt i, at det er sundt at cykle, men nyere undersøgelser har påvist, at cykling ikke blot påvirker vores fysiske sundhed positivt men at det også har en særdeles positiv effekt på vores psykiske velbefindende. Faktisk har cykling en effekt, der ikke er helt ulig den effekt, man kan opnå ved meditation.

Gennem årene har mange forsøg og undersøgelser bevist, at fysisk aktivitet stimulerer hjernen og for nyligt offentliggjorde Forskningscenter OPUS en undersøgelse, der påviste, at motion har en væsentlig indflydelse på indlæring i skolen. Elever der går eller cykler til skole, scorer således 0,6 mere i snit. Faktisk betyder transportformen til skole mere, end om eleven har spist morgenmad.

I en anden undersøgelse fra University of California var en af konklusionerne, at aktive ældre mennesker i gennemsnit har 5% mere grå masse i hjernen end de mindst aktive. Grå masse hjælper os med at huske tanker, færdigheder, oplevelser og kundskaber – og tab af grå masse er forbundet med øget risiko for Alzheimer.

John Ratey, der professor i psykiatri ved Harvard Medical School, siger, at man endnu ikke ved præcis, hvorfor cykling er så gavnligt, men at han har haft patienter, der efter at have startet med at cykle er kommet sig over svære depressioner. Han mener, at rytme kan være en væsentlig årsag og siger, “Tænk på det evolutionsmæssigt et øjeblik. Da vi mennesker skulle præstere fysisk, havde de, der var i stand til at opnå en anden mental tilstand, og dermed ikke føle smerte, en stor fordel.

Samtidig er den grad af fokus, der er påkrævet for at kunne køre en cykel, og fx orientere sig i et kryds, en meget kraftfuld medicin. John Ratey har således studeret 20 elever med ADHD, som viser forbedringer i symptomerne efter et cykelkursus.

En anden neuroforsker, Jay Alberts, fra Cleveland Clinic Lerner Research Institute, udførte for nyligt forsøg, hvor han scannede hjernen på 26 Parkinsons patienter under og efter et 8 ugers træningsprogram på stationære kondicykler. Halvdelen af patienterne fik lov til at cykle i deres egen hastighed, mens den anden halvdel blev presset gradvist til at cykle hurtigere. Alle patienterne viste klare forbedringer, men de “pressede” patienter viste markante forbedringer og øgede forbindelser mellem områderne med grå masse i hjernen.

Som sagt ved forskerne stadig ikke helt, hvorfor der er denne positive korrelation mellem cykling og minimering af risikoen for at udvikle og effekterne af Parkinsons. New England Journal of Medicine lagde for et par år siden denne video (herunder) på YouTube, der viser en hollandsk mand på 58 med en svær grad af Parkinsons. I den første halvdel af videoen ser vi ham på en hospitalsgang, hvor han knapt er i stand til at gå og stå og må hjælpes af en fysioterapeut. Herefter ser vi patienten på parkeringspladsen, hvor han hjulpet af en medhjælper sættes i gang på en cykel. Med et skub er han afsted og cykler ubesværet rundt på parkeringspladsen med perfekt balance og koordination. Da han kommer tilbage og står af cyklen er han straks immobil og hjælpeløs igen. Lægerne forstår ikke helt dette såkaldte kinetiske paradoks, men mener, at de roterende pedaler på en eller anden måde tjener som en visuel markør, der hjælper patientens hjerne.

Vi kender alle sandheden om, at har man først lært at cykle, så glemmer man det aldrig. Og heri ligger måske et af de mest fantastiske sandheder om cyklingen: At den ikke kræver noget bevidst fokus.

Forårstur

Jeg tror på, at hvis vi øger andelen af ældre, der cykler, så øger vi livskvaliteten og nedsætter risikoen for både mentale og fysiske sygdomme hos de ældre – og dermed skaber vi en bedre og gladere verden. Derfor planlægger vi, at de 5 nye Christianiacykeltaxier skal være en del af en forårstur, når det igen bliver mildt i vejret. Turen, som forhåbentlig bliver tilbagevendende, skal ikke kun være for plejehjemsbeboere; den skal være for alle ældre, der cykler selv eller som har lyst til at komme i gang igen. Måske cykler vi ud til Holmen og spiser vores medbragte madpakker og kaffe – og hvis du har lyst, så tag med.

Albert Einstein skal om sin relativitetsteori have udtalt: “Jeg fandt på den, mens jeg cyklede.” Vi bliver nok ikke alle Einstein-kloge af at cykle, men mindre kan vel også gøre det.

Skærmbillede 2015-11-28 11.53.04

Faktisk har cykling en effekt, der ikke er helt ulig den effekt, man kan opnå ved meditation.


16635388990_70295f58e0_o
20130923_135624
IMG_20141024_164925
IMG_20150408_151946 (1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *