Nu får de ældre medvind

Line S. Poulsen er journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har skrevet denne artikel, hvor hun prøver at skabe fokus på, hvordan de ældre er en styrke for samfundet.

Cykling uden alder arrangerer cykelture på tværs af generationer. Her er der fokus på at styrke de ældre og samtidig bruge de styrker, de ældre besidder.

”Ideen kom til mig ved et tilfælde. Jeg så en ældre mand sidde alene på en bænk hver morgen. Jeg tænkte, at han skulle være en del af fællesskabet i samfundet. Derfor startede jeg Cykling uden alder,” fortæller initiativtager Ole Kassow.

Han ser de ældre i samfundet som en stor styrke og mener, det er vigtigt at skabe nogle rammer, hvor de ældre generationer kan dele deres styrker med de yngre generationer. For eksempel med en cykeltur, hvor man i Cykling uden alder kan være pilot og passager. Eller begge dele. Cykling uden alder findes i mange byer rundt omkring i Danmark og er blandt andet tilknyttet plejecenteret Fælledgården på Østerbro.

Nye piloter
Der er helt stille på plejecenteret Fælledgården på Østerbro. Indgangshallen bliver lyst op af et par moderne lamper og en stor lysende informationsskærm. I dag er der pilottræning på Fælledgården. Her mødes Louise Egvang, som er frivillig pilot hos Cykling Uden Alder, med kommende piloter, så de kan prøve at cykle med passagerer. I dag er det Rune Lind, som skal læres op.

”Jeg arbejder som brandmand til daglig, så jeg har nogle fridage engang imellem, som jeg gerne vil bruge på noget godt. Jeg synes, det er et super initiativ,” siger Rune Lind.

De ældre er en styrke
Selvom der er mange ældre i Danmark, og flere på vej, mener Ole Kassow bestemt ikke, at der er tale om nogen byrde.

”Det handler om indstilling. Hvis man ser de ældre som en byrde, så vil de også ende med at være det,” siger Ole Kassow.

Han er slet ikke i tvivl, om at de ældre kan være, og allerede er, en styrke for samfundet. Det er blandt andet derfor, han har startet projektet Cykling uden alder.

”Her kan man mødes på tværs af generationer og lære af hinanden, mens man cykler en tur.”

Fælledgårdens cykelkaptajn
Hvis man en dag besøger Fælledgårdens 5. etage, kan man være heldig at møde en ældre herre, der er et tydeligt eksempel på, hvordan de ældre styrker samfundet. Hans navn er Jørgen Hass. Han er 87 år, og han er kaptajn for Cykling uden alder på Fælledgården. Han fortæller, at hans overbevisning er, at både de ældre og unge kan styrke samfundet, hvis de lærer af hinanden:

”Vi ældre har masser af erfaring, vi kan give videre til de yngre generationer. Nogle gange er der nogen, der siger, at ungdommen er forfærdelig, men det synes jeg ikke. Jeg tror, vi kan lære noget af hinanden.”

16209818317_40900e3e51_o
Her er Jørgen Hass i aktion som pilot i Hamborg.

Jørgen Hass sidder tit ved styret, når hans ældre naboer har brug for at komme lidt ud, for som han siger, så kan alle have godt af lidt medvind, og hvis der bliver stille på turen, er der også en kur mod det:

”Nogle gange synger vi, og det er jo svært at være sur, når man synger,” siger Jørgen Hass og griner.

Det handler om rammer
Louise Egvang kører ned ad Drejøgade og drejer til højre ud på Jagtvej. Her er fyldt med unge mennesker, der løber og cykler forbi på cykelstien. Fra passagersædet kan man sidde og observere uden at tænke over styringen af den store Christianiacykel. Vi kører stabilt derudaf og snakker. I baggrunden kan man høre cyklens motor brumme stille og roligt. Louise Egvang fortæller, at der er mange grunde til, at hun er pilot for Cykling uden alder. Hun tror på, at turene øger både piloter og passagerers livskvalitet:

”Der er mange ældre, som styrker samfundet og er virkelig aktive. Det handler bare om rammer. De ældre skal have de rigtige rammer for at forblive en styrke i samfundet. Her kommer Cykling uden alder på banen, for cykelturene fungerer som en ramme, hvor de ældres styrker bliver set, og det er lige præcis det, der er brug for i vores samfund,” understreger Louise Egvang, før hun vender cyklen og kører tilbage mod Fælledgården.

Cyklen er på plads i skuret på Fælledgården, og vi sætter motoren til opladning. En lille lampe lyser rødt. Nu lades der op til næste cykeltur, hvor det måske er Rune Lind, der er den nye pilot.