Mød den farverige rickshawkaravane på Øresund Rundt

De ser fantastiske ud i landskabet. Den lange karavane af rickshaws med ældre passagerer foran og gode ben til at trampe i pedalerne bagved.

Det er en flok plejehjemsbeboere fra Danmark og Sverige, der sammen med cykelpiloter og plejepersonale skifter gyngestolen ud med en plads i rickshawen på en tre dages rejse Øresund rundt spækket med skønne events undervejs. Afgang er tirsdag morgen kl. 8:45 fra Bredebo Plejecenter i Kongens Lyngby.

Nødpas til deltagere

Deltagerne rummer både plejekrævende ældre og deltagere, der ikke vant til at komme ud på rejse. For flere af passagererne har det været nødvendigt at få lavet nødpas, da det bourdeuxfarvede pas for længst var udløbet, og de aldrig troede, de ville få brug for det igen. Men det sætter ikke stopper for hverken de ældre, cykelpiloterne, personalet eller initiativtagerne fra Cykling uden alder.

’At være med på denne tur handler om at være en del af noget større end en selv: En bevægelse, der kæmper for alle ældres ret til vind i håret og ret til at forblive en aktiv del af samfundet. Vi har set, hvordan nye venskaber opstår og hvordan man, ung som ældre, finder ressourcer, man måske ikke troede, man havde længere. Alle får frisat tankerne og ser hinanden i nye rammer, som vil ændre hverdagen og ofte give større hverdagsglæde’, siger Søren Steffensen fra Cykling uden alder.

Ud i det blå

Øresund Rundt 16’ er en del af et 2-årigt projekt støttet af TrygFonden. Formålet med projektet er at øge livsmulighederne for ældre på plejehjem. Over to år udvikles og gennemføres en række langture af 1-3 dages varighed, hvor ældre passagerer på plejehjem, frivillige rickshawpiloter og personale sammen med Cykling uden alder tager på tur ud i det blå. Turene åbner mulighed for nye fællesskaber, et aktivt liv og eksperimenteren med nye velfærdsløsninger i omsorgssektoren.

Skoleklasse serverer frokost

Et af turens stop bliver frokost med en skoleklasse på Vedbæk Skole, der i samarbejde med Fars Køkkenskole laver frokost til de rejsende. Ellers bakker gode samarbejdspartnere op med forplejning undervejs. Meyers leverer rugbrød og frisk most til at holde energien til de flere hundrede kilometers cykeltur. Årstiderne byder ind til kaffepause på Krogerup, hvor vi henter forsyninger af grønt til den videre færd. Strandvejsristeriet i Helsingør byder på kaffe, når karavanen triller forbi, mens den lokale cykelpilot Henrik Norrild sørger for, at deltagerne får en skøn rundtur i byen.

Når karavanen skal krydse sundet triller alle cyklerne ombord på Scandlinesfærgen, som også støtter turen, og det bliver et skønt billede, når alle cyklerne triller af på den anden side i Helsingborg.

Og det lokale engagement er kodeordet i alle aktiviteter under Cykling uden alder. Det er her venskaber bliver knyttet, fællesskaber skabt og nye initiativer testet.

Trailer med plads til 10 rickshaws

Ørslev Rejser sender en følgebus med rundt på turen i ægte Tour de France-stil. Dog er der her tale om lidt ekstra detaljer, når man rejser med så kuriøs en karavane. Busselskabet har fået specialdesignet en bustrailer, der har plads til ikke mindre end 10 rickshawcykler, når turen går hjem over Øresundsbroen i bus, da cyklerne ikke må være på vejen på denne motorvejsstrækning.

Venner på den anden side

På den svenske side bliver mødt af nogle skønne cykelentusiaster i Helsingborg, der arbejder på at starte en lokalafdeling af ‘Cykling utan ålder’ i byen. De guider rundt og følger os til det smukke Sofiero Slot, som giver en tur rundt i gemakkerne og måske til rhododendronhaven, hvis de blomstrer eller andre skønne steder i byen. De gør også karavanen følgeskab på vej mod Landskrona, hvor der er spisning og overnatning for deltagerne.

Frokost 100 m ude i vandet og atomkraftværk

På vej sydpå kan deltagerne vinke til Danmark, når turen går forbi Barsebäck, hvor der er et lille stop. I Bjärred venter der deltagerne en fuldstændig fantastisk tur med cyklerne ud på en 100 m lang bro, hvor Sjöbadet ligger med en skøn restaurant. I Lomma skal vi forbi på visit hos Isfabrikken, hvor vi bliver mødt af vores venner fra ‘Cykling utan ålder’ i Malmø, som gør os følgeskab til den store afslutning på vores trofaste støtter hos Clarion Hotel og Congress i Malmø, som en del af eventen Malmø Live. Her vil både stifteren af Cykling uden alder og lokale politikere holde en festlig afrunding, inden cyklerne kommer ombord på bussen og Øresundsbroen viser resten af vejen hjem.

Sidder du og har ide til dagtur, så ring til Søren Steffensen 20762979, Cykling uden alder, eller Dorthe Olander 24 24 50 10. Eller send dem en mail på soren@cyklingudenalder.dk eller olander@cyklingudenalder.dk

 skaermbillede-2016-10-27-kl-14-08-23

18641652698_82ab1c7afc_k

18641707780_1d8dc78f3a_k

24905074329_d5f34386df_k

18643257829_26917bba7e_k

18803161126_aa39538cec_k

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *