Tips og tricks – Cykelture i coronatiden

Hvis vi får Covid-19 inden døre skaber det usikkerhed, også hos nogle piloter. I denne situation skal vi alle gøre lidt ekstra for at holde cyklerne i gang. Så hvad kan jeg gøre som personale, piloter, frivillighedskoordinatorer osv.

Nogle piloter kan være i tvivl om, hvorvidt de må cykle? Andre kan være usikre på de lokale hygiejneregler og passagerne skal måske også have en lille opmuntring.

Har du brug for hjælp, skriv til hej@cyklingudenalder.dk

 

Fire nemme ting du kan gøre:

1 ) Skab vished: Fortæl piloter, om/når det er tilladt igen at cykle med passagerer, hvis I får corona på plejehjjmet. Skriv fx. i GO og på den lokale Facebookgruppe. Eller ring og send en mail.

2 ) Skab tryghed: Kaptajner kan invitere til gen-oplæring og et par sjove timer sammen på cyklen. Tag fx en dyst på keglebanen, træn gear og motor og få et par gode timer der giver tryghed på cyklen igen.
Bestil “cykeltasken” med fx lommeguide, kegler og andet materiale

3) Opdater regler for hygiejne: Er der sprit, masker, rengøringsklude til piloterne, når de skal bruge cyklen? Hvem kan man spørge, hvis man er i tvivl? Læg fx hygiejnevejldning i cyklen eller hæng den op ved cyklen.

4) Opret cykelture: Som personale kan du oprette ture i GO, så kan piloterne bare snuppe turen. Så véd piloter også, at der er brug for dem igen.

Udkast til hygiejnevejledning

Tag udgangspunkt i Cykling uden alders udkast til hygiejnevejledning. Tilpas vejledningen lokalt og send den til fx hygiejne-ansvarlige, kommunaldirektør, lederen af ældreområdet eller plejehjemslederen.

Måske skal personalet komme ud med passager og cykle, så piloten ikke skal ind på plejehjemmet. Cyklen er sprittet af og kalechen oppe – og så en tur ud i den friske rene luft.

 

Vidste du at ….

Cykelture har en gunstig virkning. Det fortæller pilot Torsten Slotsbjerg, der er pensioneret speciallæge og har været pilot i Roskilde siden 2015. Det er Torsten, der har lavet Cykling uden alders udkast til hygiejnevejledning og sendt den til Statens Serumsinstitut for råd og input. I 2020 hvor Covid-19 ramte os alle, blev den brugt rigtig mange steder som inspiration i Cykling uden alder rundt om i landet.

 

Torsten Slotsbjerg og 2 passagerer, taget før Covid-19.

 

Vidste du at…….

Cykling uden alder har kontaktet daværende Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke og politikerne i Sundheds- og Ældreudvalget for at sikre opbakning til, at piloter igen kan cykle. I Corona-tiden syntes det endnu vigtigere at støtte enkle løsninger og især i det fri. Alle retningslinjer skulle selvfølgelig overholdes.