September 2018

Gode idéer omkring cykelfællesskabet blev delt fra Roskilde til Brønderslev. En idé var at give passagererne et postkort. Det kan hjælpe dem at huske, at de skal ud at cykle – og så bliver det gode cykelbudskab spredt til passagerernes venner og familie.
Oplev Roadshowet i ord og billeder nedenfor.

Skrevet af Kristianna Klein

I Ågerup var 11 cykler fra hele Roskilde samlet til en fælles cykeltur.
Anja Skovshoved Møbius, tovholder og kaptajn på Gundsø Omsorgscenter inviterede piloter og passagerer fra resten af byen til cykeltræf. Hun havde lagt en smuk rute langs Roskilde Fjord, og det bliver ikke sidste gang, at Anja arrangerer lignende fællesture:
”Vi har bestemt fået blod på tanden, og vil fortsætte med at holde sådan nogle arrangementer,” fortæller Anja.
Kollegen Jannie Frederiksen er også glad for, at cyklerne er blevet en del af Gundsø Omsorgscenter. Jannie havde ikke cyklet i 14 år før hun blev cykelpilot i Cykling uden alder. Nu har hun været ude på flere cykelture, og så har hun endda også oplevet at løbe tør for batteri på vejen. Det tog hun i stiv arm og cyklede resten af turen helt uden hjælp fra motoren.

I Jyderup mødtes piloter og passagerer fra hele nærområdet.
Kaptajnen Magnus, fra Plejecentret Hellinge, var en af de fire, som havde taget turen fra Kalundborg for at være med. Han takkede Plejecentret Elmelunden for lån af deres rickshaw, som for flere år siden satte gang i cykelkulturen på Hellinge Plejehjem.
I Jyderup var fokus også på at finde gode løsninger på alt det praktiske omkring cyklen – hvem står for vedligeholdelsen, hvor skal den stå til dagligt og hvem sørger for, at den kommer til reparation en gang imellem.
Her kan du se, hvor du kan låne en rickshaw i dit område.

I Ballerup startede træffet med en cykeltur til Grantoftegård.
Efter cykelturen blev en workshop afholdt på plejehjemmet Lindehaven. Fokus var på at sprede cykelbudskabet til de ældres venner og familie, så de kan komme ud at cykle med deres nærmeste.
Plejecentret Sønderhaven inviterer passagerer på cykeltur med et kort, der viser pilotens navn, dato og tidspunkt for cykeltur. Det gavner dem, der har svært ved at huske. Med kortet kan venner og familie se, at også de kan cykle med deres nærmeste.
Har du lyst til at cykle med dine nærmeste, så kontakt et plejehjem i dit nærområde her.

I Faaborg havde de et stort ønske om at få flere piloter til at være en del af Cykling uden alder. Til en workshop blev der fundet frem til fire lokale og kreative løsninger:

1. De mange kvindelige ansatte inviterede deres mænd med ind i cykelfællesskabet for at sprede budskabet.
2. Der blev foreslået at tage rickshaw-cyklen med der, hvor den ikke ofte ses. For eksempel på jobmesse.
3. For at skabe overblik var en idé at hænge billeder op af piloterne på plejecentrene. Det ville gøre det nemmere for personale og passagerer at genkende de enkelte cykelpiloter.
4. Der blev også talt om, hvor vigtigt det er, at plejehjemmet er parat til at tage imod nye piloter. Det kan gøres ved at sørge for, at alt det praktiske omkring cyklen fungerer, og at der bliver taget tid til at hilse på hinanden. Det kan være med til at give piloterne en god oplevelse fra start, som kaptajnen Lars lagde stor vægt på til Roadshowet.

I Kolding mødtes Cykling uden alder på Tobbers Kaffebar. De er en af de caféer, der støtter Cykling uden alder ved at tilbyde en kop kaffe på cykelturen. Piloter og passagerer fra Kolding, Billund og Fredericia var med til træffet, hvor der blev talt om, hvordan cykelfællesskabet er med til at styrke relationer. I Kolding har de gjort en stor indsats for at samle penge ind til cykelture. De har for eksempel solgt skrabelodder, som har givet dem mulighed for at arrangere flere spændende ture i fremtiden. I øvrigt er det piloten John Reinhardt, der har sat rekorden for at have kørt flest kilometer som pilot i Kolding – Tillykke til John med de 2010 km! Her kan du se hvilke steder, der støtter Cykling uden alder med en kop kaffe på turen.

I Esbjerg delte kaptajn og pilot Søren ud af skøre og sjove stunder, han havde oplevet på cyklen. Minder fra ungdommens cykelture blev også delt på tværs af piloter, passagerer og personale. Der var bred enighed om, at uden cyklen var det jo ikke muligt at komme nogle steder hen – hverken i skole, på arbejde eller til bal. Piloterne Anette og Sinna havde sørget for hjemmebagt kage til de 20 gæster, der var med til Roadshowet i Esbjerg.

I Brønderslev blev Roadshowets sidste etape afholdt. Plejecentret Valdemarsgade fik besøg af piloter, passagerer og personale fra aktivitetscentret Grønningen og plejecentret Støberiet. På dagen fik personale muligheden at blive oplært som piloter. Efterfølgende blev erfaringer og idéer delt rundt om bordet. Plejecentret Valdemarsgade lykkedes med at få en særlig tilladelse til at cykle gennem kirkegården. Turen giver passagerer mulighed for at besøge venner og familie, som de gerne vil mindes. Og så er turen også bare smuk, mener flere af piloterne. Her kan du se, hvordan du kan tilmelde dig som pilot.