Forandringspiloter

Stærkere cykel-fællesskaber – Brug lokalområdet som din legeplads!
Tyve Forandringspiloter – som alle brænder for at gøre en forskel og skabe positiv forandring – går sammen om en fælles mission; Stærkere cykel-fællesskaber og mere gang i hjulene på ti udvalgte plejehjem i København! De tyve Forandringspiloter har deltaget i workshops, hvor de har udviklet, bygget broer, skabt forandring, eksperimenteret, delt erfaringer og fået ny viden. De ti plejehjem og de tyve Forandringspiloter har sammen lavet små eksperimenterende tiltag, som skulle give flere daglige cykelture og nære oplevelser på cykelstierne.

I de fire måneder er Forandringspiloterne blevet fodret med inspiration og konkrete værktøjer til at bringe lokale initiativer, aktører, gode naboskaber og cykel-fællesskaber i spil, hvormed de har været med til at få:

  • flere cykelture
  • flere aktive piloter
  • flere ældre ud og cykle
  • flere fællesskaber mellem lokale initiativer, naboer og plejehjemsbeboere

En forandringspilot fortæller…
Maike Friede Hens er én af de tyve Forandringspiloter, som har været med på den fælles mission om at skabe stærkere cykel-fællesskaber i København. Som ny kaptajn på plejehjemmet har Maike bl.a. samlet pilot-netværket og iværksat små tiltag, som har gjort det lettere for piloter og passagerer at komme ud at cykle sammen i hverdagen – fx fælles cykeldage samt hjulpet med at gøre cyklen forårsklar.

Om at være Forandringspilot, fortæller Maike:

“Jeg er både taknemmelig og stolt over at være en del af Cykling uden alders forandringspilotprojekt, da det giver mig mulighed for at stifte nye bekendtskaber både med ligesindede, der kan se fidusen i konceptet, men også de ældre. Mine bedsteforældre døde, da jeg var meget ung, så for mig er det også en måde at få og give noget til en generation, som jeg ikke har kunnet lære at kende. Snart skal jeg tage Ole og Volmer med på tur til Langelinje. Det glæder jeg mig til!”

Eksperimenter
Ikke et eksperiment har været ens og Forandringspiloterne har lavet mange forskellige tiltag. Som en del af forløbet, har det været vigtigt, at Forandringspiloterne har lært hinanden at kende, arbejdet sammen og fået fælles oplevelser, som er med til at binde dem sammen og skabe relationer. Når Forandringspiloterne har mødtes, har der været en fantastisk energi, de har haft en stor tro og lyst til at gøre en forskel og eksperimentere med at udvikle gode og stærke fællesskaber på tværs af generationer – med cykelrickshaw og det gode naboskab som platform.

Det er aldrig set før at en rickshaw er cyklet gennem “Den Arktiske Ring” i Zoo, derfor måtte Forandringspiloterne prøve dette. Hele 16 rickshaws cyklede gennem Den Arktiske Ring og passagerer og piloter fik oplevelsen af, at cykle under vandet, mens regnvejret over dem gjorde strukturen i vandoverfladen utrolig flot.

Forandringspiloternes samarbejder med 10 plejehjem
Ikke kun forandringspiloterne har været vigtige spillere i dette initiativ, også personalet på plejehjemmene har bidraget og har haft troen på, at det ville lykkes ved fælles hjælp at opbygge stærkere cykel-fællesskaber. Lars Hammargren, aktivitetsmedarbejder på plejehjemmet Møllehuset i De gamles by fra Café smilet skriver i sin ansøgning til Cykling uden alder om at komme med initiativet:

“Vi har fået en ny aktivitetsansvarlig (undertegnede) med stor faglig lyst til, og personlig interesse i at deltage i dette fællesskab. (…) VI VIL!!”

I dag er Lars glad for at have været med i initativet. Deres cykel har stået stille, men efter at Forandringspiloterne og Møllehuset har arbejdet sammen, har mange flere ældre fået vind i håret og nye bekendtskaber.

”Vi på Møllehuset er glade for samarbejdet med CUA, det er til stor glæde for vores beboere. At bryde ensomhed gennem dette samarbejde har en enorm værdi. I et samfund med blind fokus på, hvad ting koster, – har vi glemt de sande værdier. Vi ser frem til et voksende samarbejde og fællesskab med Cykling uden alder.”

(Lars Hammargren – Møllehuset – Café Smilet)

Er du interesseret i at høre mere om Forandringspiloterne og har du lyst til et lignende forløb  i dit lokalområde/kommune er du velkommen til at skrive til:

Pernille Hauerslev pernille@cyklingudenalder.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *