Frivillig tovholder lader sig ikke begrænse

Cyklen er ude hver dag. Og nogle gange flere gange om dagen,” lyder det fra Jytte Knuth.

I sin fritid er hun tovholder i Vemmelev, for her kører den røde rickshawcykel ikke fra et plejehjem, men med ældre der bor i ældreboliger ude i byen.

Til dagligt arbejder Jytte i et rådgivende ingeniørfirma og er i fritiden generelt aktiv i det lokale liv i Vemmelev. Hun er også en af drivkræfterne bag de daglige cykelture i Cykling uden alder i byen og hjælper passagerer, så de ikke bliver snydt for at få vind i håret.

Sammen med piloter, passagerer og god støtte udefra, har Jytte været med til at opbygge et aktivt cykelfællesskab i Vemmelev.

Ingen begrænsninger
”Jeg har haft det forholdsvist nemt med at skaffe penge til cyklen,” fortæller Jytte Knuth. Hun har blandt andet opsøgt firmaer, præsenteret idéen for dem og fortalt om vigtigheden i, at de ældre kommer ud at cykle.

Det har hun fået god respons på, og det undrer hende ikke. Fordi cyklen står for noget socialt og godt, mener Jytte.

I Vemmelev kan cyklerne ikke stå på et plejecenter, fordi sådan et har de ikke i Vemmelev.

Jytte vil gerne vise andre, at det ikke er nødvendigt at begrænse sig af den grund.

”Vi har ikke et plejecenter her i byen. Derfor vil jeg gerne gøre opmærksom på, at vi også kan gøre en forskel i Vemmelev. Her kan vi også fortælle, hvor vigtigt det er, at alle de ældre borgere vi har kan få en oplevelse.”

Derfor inviterede Jytte borgmesteren i Slagelse, John Dyrby Paulsen, med ud på en cykeltur i november måned. Ifølge Jytte var borgmesteren intet mindre end begejstret for cyklen og den glæde den spreder.

Men hvorfor kører cyklerne så godt i Vemmelev?
Det mener Jytte bunder i entusiasme, gåpåmod og godt samarbejde.

Der er nogle fantastiske mennesker i hjemmeplejen i Vemmelev, forklarer Jytte. De er meget hjælpsomme med at fortælle hende, hvem kan komme ud at cykle, hvis hun spørger.

Og den gode relation mellem hende og hjemmeplejen er en vigtig del af det, der får det hele til at køre, fortæller hun.

“Jeg har også nogle fantastisk gode cykelpiloter,” lyder det fra Jytte. Og uden dem ville cyklerne ikke trille gennem Vemmelevs gader.

Men man bliver også nødt til at være en smule opsøgende, hvis man vil have gang i cyklen, mener Jytte. Selv er hun klar til at hjælpe, hvor hun kan.

Både med at få passagererne sikkert op i cyklen, sørge for at de får overtøjet på og planlægning af cykelture.


Jytte Knuth, frivillig tovholder i Cykling uden alder, Vemmelev

Turene bookes og glæden triller

Turene bliver arrangeret i bookingsystemet book2go, hvor Jytte ringer til piloter for at høre, om de vil ud at cykle. Selv om det tager tid, så synes hun, at det er tiden værd – fordi så er hun sikker på, at de kommer afsted.

Og det er vigtigt for Jytte. Hun er ikke i tvivl om cyklernes vigtighed.

”Cyklen er guldværd, fordi den spreder så meget glæde og smil, og så har de ældre også noget at tale om,” lyder det fra Jytte. Når hjemmeplejen besøger de ældre, der har været på cykeltur, deler de ud af hvad de har set og oplevet på cykelturen.

”De er bare så glade for de cykelture, og for mig er det lønnen i sig selv at se glade mennesker,” fortæller
Jytte Knuth.

Bliv en del af cykelfællesskabet. Tilmeld dig som pilot her.