“Det er som en god fest”

4.V fra Heibergskolen er venskabsklasse med naboerne på plejehjemmet Kærbo. Cykling uden alder inviterede børn, forældre og deres venner fra plejehjemmet på en cykeltur.

Det regnede, men hverken børn eller ældre lod til at bemærke det. Børnenes umiddelbarhed gjorde en onsdag eftermiddag helt særlig.

”Børnene ser lige igennem, og ser personen, der er bag ved. Jeg har oplevet, at hvis man sidder i kørestol eller har skavanker – børnene ser det ikke. Hvis jeg går til brillehandleren med en beboer, så taler ekspedienten til mig. Det gør børn ikke. De er meget ligetil. Det er vidunderligt at se. De har slet ikke de fordomme, som andre har. Og det er da skønt at blive set som person,” forklarer Monica Pedersen, social- og sundhedsassistent og arbejder med aktiviteter på plejehjemmet Kærbo.

Monica Pedersen står klar foran plejehjemmet Kærbo med et par af sine kolleger, da kortegen af fem rickshaws kommer trillende tilbage fra en cykeltur, der gjorde et stort indtryk på alle, der var med.

”Du har været sådan en god rejsemakker, Hugo”, siger Inge Paris, 97 og giver ti-årige Hugo et farvelknus.

Monica Pedersen bliver rørt, da hun ser Inge Paris stige ud af cyklen. Hun kan bare mærke på den 97-årige beboer, at det har været en god oplevelse. Man kan se det på alles ansigter. I øjnene på de gamle. De smilende forældre og børn. Monica vil huske det længe. Det er ikke sikkert Inge Paris, der har rejst i hele verden og har været journalist på blandt andet Berlingske i sit arbejdsliv, husker selve turen, når hun vågner op næste formiddag. Men følelsen af at have haft det rart, forklarer Monica Pedersen, den vil hun have med sig i lang tid.

”De bliver jo fyldt op af en god oplevelse. Det er som en god fest. Den kan man leve rigtig længe på,” siger Monica Pedersen.

Venskab på tværs af generationer

4. V fra Heibergskolen i København har gennem et år besøgt naboplejehjemmet Kærbo en gang om ugen i stedet for to lektioner i klasselokalet. Sammen har de spillet spil, set tegnefilm fra gamle dage, været på besøg i lejlighederne og opbygget et særligt venskab. Børnene glæder sig hver uge til, at det er ’Kærbodag’ og de gamle – som børnene kalder deres venner på plejehjemmet – sidder klar i frokoststuen for at hygge sig med børnene.

Se videoen fra Københavns Kommune om venskabet

Inden afgang blev forældrene uddannet cykelpiloter, så de kunne styre cyklerne, mens børnene og de ældre sad foran på ladet.

Der blev snakket om fremtidsdrømme, fortalt hemmeligheder og afsløret gamle røverhistorier rundt omkring på de fem rickshaws, hvor forældrene fik lov til at opleve venskabet på tværs af generationer på nært hold.

Børnene ser anderledes på de gamle

Tilbagemeldingerne fra forældrene viser, at oplevelsen var særlig for dem. Det at opleve sine børn i en anderledes konstellation, end man er vant til.
Så meget lykke for alle indblandede!”
Super oplevelse!”
Genialt koncept – Cykling uden alder!”
Jeg smiler stadig. Det var en skøn oplevelse. Super skøn. Både for børn og voksne.”

Lød det i tilbagemeldinger og opdateringer på sociale medier fulgt af skønne billeder.

Børnene er guld værd fortæller Monica Pedersen, men også det, at forældrene vil være med på en cykeltur, betyder meget. At de vil opleve det, som børnene oplever. Og flere får mulighed for at se den interaktion, der er mellem børnene og vennerne på plejehjemmet. At de har noget at give til hinanden. At alle har lyst til at være sammen.

”Det er bare fantastisk. Så fantastisk,” siger Monica Pedersen.

Kontakt Cykling uden alder, hvis du har lyst til at arrangere en lignende tur

Social- og sundhedsassistent Monica Pedersen og kollegerne stod for en varm velkomst tilbage fra turen.
Social- og sundhedsassistent Monica Pedersen og kollegerne stod for en varm velkomst tilbage fra turen.
Livia fra 4.V og Else fra Kærbo kender hinanden godt fra de ugentlige besøg
Inge Paris, 97, siger farvel til ti-årige Hugo.
Turen gik til Fælledparken, og under kalecherne bemærkede passagerne slet ikke, at det regnede lidt.
Undervejs blev der holdt snackstop, hvor børnene hjalp med at sørge for, at alle var velforsynede.
Livia fra 4.V og Else fra Kærbo.
Livia fra 4.V og Else fra Kærbo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *